kwaliteitsschoeisel

 

Lederkeuze
Het overleder en zoolleder wordt in de beste looierijen gesorteerd. Dit gebeurt uitsluitend op de beste adressen in Europa en zonodig daarbuiten. Wij kopen uitsluitend leder van jonge beesten, zodat hiervan te maken schoenen de juiste rek, dikte en optimaal uiterlijk bezitten. Voor bovenleer en voering worden de allerbeste kleine huiden van kalfs- en geitenleer geselecteerd. Deze worden uitvoerig gecontroleerd op zwakke plekken. Ook na intensief dragen blijft het nerfleer er mooi uitzien. Bij ander overleder is dit niet het geval, want daar is de toplaag afgedekt of gecorrigeerd en is de nerf van een losse structuur. Nerfleer ademt ook veel beter dan varkens- of splitleer.
 
De vier te onderscheiden afdelingen in een fabriek zijn:
 
Ontwerp-afdeling
Hier worden zowel de leesten waarvoor specialisten de specifieke voettypen bestuderen, als de nieuwe modellen ontwikkeld.
 
Snijderij
Hier worden de vellen leder in delen gestanst, aan de hand van stansmessen van de ontwerpafdeling.
 
Stikkerij
Hier worden de delen leder aan elkaar gestikt. In dit stadium
heet het halffabrikaat: schacht.
 
Montage
Hier wordt de schacht op de leest gemonteerd (=gezwikt). Van Bommel kent drie verschillende methodes van monteren.
 
 
GOODYEAR MAAKWIJZE
 
De Goodyear maakwijze wordt bij het overgrote deel van onze herenschoenproductie en een deel van de damesschoenproductie toegepast. Hierbij wordt de schacht tegelijk met een lederen rand aan de lederen binnenzool genaaid (op deze binnenzool zit nl. een lip of brug, waaraan het geheel vastgenaaid wordt).
Vervolgens wordt de kurkvulling aangebracht en tenslotte wordt de loopzool aan de eerder genoemde rand genaaid. Goodyear schoenen zijn dus dubbel-genaaid.
Onze Goodyear schoenen zijn bij lederen loopzolen herkenbaar aan de aflapsteek in de loopzool. Na slijtage van de steek zal de zool niet loslaten, omdat de aflapdraad voor het aflappen met warme pek is doordrenkt, waardoor na het doorslijten van de steek elk verticaal draadje, dankzij die pek, de verbinding onwrikbaar in stand houdt.
 
AGO MAAKWIJZE
 
De Ago maakwijze wordt bij dames- en herenschoenen toegepast. Hierbij wordt de schacht op de binnenzool bevestigd d.m.v. de beste lijmen en vervolgens wordt de kurkvulling op de binnen-zool aangebracht, waarna de loopzool over dit geheel gelijmd wordt.
 
MOCASSIN MAAKWIJZE
 
De Mocassin maakwijze wordt bij dames- en herenschoenen toegepast. Het bovenleder loopt onder de voetzool door. Bovenop de schoen wordt dit bovenleder met de hand vastgenaaid. Hierna wordt de leest uit de schoen gehaald en wordt een lederen tussenzool via de binnenkant aan de mocassin genaaid. Vervolgens wordt de loopzool aan de tussenzool gelijmd. Al onze mocassins zijn dan ook eenvoudig repareerbaar. Een gevolg van deze maakwijze is dat een mocassin schoen niet gegarandeerd waterdicht is.
   
 
© 2010 Harm Bukkems. All Rights Reserved